polisorbat 20, 40, 60 și 80

polisorbat 20, 40, 60 și 80

Polisorbații sunt derivați din sorbitan etoxilat (un derivat al sorbitolului) esterificat cu acizi grași și există sub formă de lichide uleioase. Acești Polisorbați aparțin clasei de emulgatori utilizați în produse farmaceutice și preparate alimentare (salată, înghețată, ciocolată, produse de patiserie și produse de cofetărie). Acestea sunt utilizate în produsele cosmetice pentru a solubiliza uleiurile esențiale în produse pe bază de apă, produse farmaceutice, detergenți, vopsele și aplicații din plastic. Acești agenți tensioactivi Polisorbați constau în principal din esteri ai acidului gras oleic, stearic sau lauric cu eteri ciclici derivați de sorbitol (sorbitani și sorbizi) și polimerizați în continuare cu aproximativ 20 de molecule de oxiran pe moleculă de Polisorbați.

  • polisorbat 20 (polioxietilenă (20) monolaurat de sorbitan)
  • polisorbat 40 (polioxietilenă (20) monopalmitat de sorbitan)
  • polisorbat 60 (polioxietilenă (20) monostearat de sorbitan)
  • polisorbat 80 (polioxietilenă (20) monooleat de sorbitan)

numărul care urmează părții de polisorbați reflectă tipul de acid gras legat de partea de polioxietilen sorbitan a moleculei. Monolauratul este indicat cu 20, monopalmitatul este indicat cu 40, monostearat cu 60 și monooleat cu 80. Numărul 20 care urmează părții ‘polioxietilenă’ se referă la numărul total de grupări de oxietilenă(CH2CH2O) găsite în moleculă.

Polisorbatul 20 (denumit comercial Tween 20) este derivat din sorbitol, un alcool natural din zahăr și formează un surfactant neionic de tip polisorbat prin etoxilarea sorbitanului (derivat din deshidratarea sorbitolului) înainte de adăugarea acidului lauric. Polisorbatul 20 este relativ netoxic și stabil, prin urmare poate fi utilizat ca emulgator și detergent într-o serie de aplicații interne, științifice și farmacologice. Tween 20 funcționează ca un bun agent de umectare care are aplicare alimentară în picături de gură aromate, oferind o senzație de răspândire altor ingrediente cu aromă adăugată. În aplicațiile biochimice, polisorbatul 20 găsește utilizarea ca agent de spălare în imunoanalize, agent de solubilizare pentru proteinele membranare și soluții de liză pentru celulele mamiferelor. În timp ce se află în sectorul farmaceutic, funcționează ca un excipient care ajută la stabilizarea emulsiilor și suspensiilor. Grupul de experți Cosmetics Ingredient Review (Cir) a evaluat datele științifice și a concluzionat că polisorbatul 20 este sigur pentru utilizare în formulările cosmetice.

Tween 80 (polisorbat 80) este un lichid vâscos solubil în apă de culoare chihlimbar/auriu. Este fabricat din sorbitan polietoxilat (derivat din deshidratarea sorbitolului, un alcool din zahăr) și acid oleic, un acid gras găsit în grăsimile animale și vegetale. Datorită acestei structuri, polisorbatul 80 formează un echilibru aproximativ hidrofil-lipofil de 15. Produsele finale nu conțin organisme modificate genetic și sunt de origine vegetală. Polisorbat 80 (sau E433) este un surfactant și emulgator neionic care se găsește în alimente ca emulgator pentru sosuri pentru salate și bomboane de ciocolată, în produse cosmetice pentru prepararea pielii, produse de curățare a feței și produse de îngrijire a părului și pentru a dispersa ingredientele active în produsele farmaceutice care beneficiază industria farmacologică.

solubilitatea Polisorbatului 80 îi permite să ajute la dizolvarea ingredientelor care ar rămâne solide în condiții normale. În alimente precum înghețata, Polisorbatul 80 se adaugă până la 0.Concentrație de 5% (v/v) pentru a face înghețata mai lină și mai ușor de manevrat, precum și creșterea rezistenței sale la topire. Vitaminele, tabletele și suplimentele conțin, de asemenea, polisorbat 80 datorită naturii sale de conservare. Polisorbat 80 fiind un surfactant neionic este utilizat în săpunuri și produse cosmetice (inclusiv picături pentru ochi) sau ca solubilizator în apa de gură.

pentru a obține aceleași culori minunate pe care le utilizați în celelalte produse de baie și corp, adăugați polisorbat 80 la aproximativ 2 % (din lotul total) în stadiul lichid. Acest lucru ar trebui să elimine orice inel din jurul căzii sau mica plutitoare care poate apărea dacă nu o utilizați. numele complet polioxietilenă (20) sorbitan monostearat sau polisorbat 60 sau Tween 60, este un ingredient sintetic obținut din reacția sorbitolului, acidului stearic (C18) și oxidului de etilenă. Datorită acestei structuri, polisorbatul 60 formează un echilibru aproximativ hidrofil-lipofil de 14,9. Utilizarea primară a Tween 60 ca emulgator în alimente (numărul E435) și ca solubilizator & surfactant în produse cosmetice este bine cunoscută.

Polisorbatul 60 este un multi-ingredient sintetic care poate fi utilizat ca agent tensioactiv, emulgator, solubilizator, stabilizator în alimente, produse cosmetice și produse de îngrijire personală. Polisorbat 60 ajută ingredientele pe bază de apă și ulei să se amestece ușor și să prevină separarea lor în alimente. Polisorbatul 60 și 80 sunt utilizate în principal în produsele alimentare din categoria Polisorbaților, dar acesta din urmă este utilizat mai mult decât polisorbatul 60 în alimente.

Polisorbatul 60 și 80 sunt cele mai frecvent utilizate în producția de produse alimentare de panificație. Ele ajută la prelungirea duratei de valabilitate, la îmbunătățirea rezistenței și la creșterea volumului de produse de patiserie și deserturi congelate.

ca emulgator HLB ridicat, gradul său alimentar poate fi amestecat cu un emulgator HLB scăzut (de exemplu stearat de sorbitan, mono și digliceride) pentru a oferi o valoare HLB adecvată pentru diferitele utilizări alimentare, fie ulei în apă, fie apă în emulsie de ulei.

scopul său general în cosmetică este de a amesteca apa și uleiul împreună. Polisorbat 60 funcționează ca agent tensioactiv, emulgator, solubilizator și agent de dispersie. Unele dintre aplicațiile sale, după cum urmează: Ajutați la spălarea murdăriei corpului prin scăderea tensiunii superficiale pe piele atunci când este utilizată în șampoane și spălări corporale. It heps distribuie uleiuri esențiale, parfumuri și coloranți uniform în apă pentru loțiuni, creme, produse pentru păr, produse de îngrijire a pielii și produse de machiaj.

Polisorbatul 60 este sigur de consumat și a fost aprobat ca ingredient sigur de către Administrația SUA pentru alimente și medicamente (FDA) și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), precum și Comitetul mixt de experți FAO/OMS pentru aditivi alimentari (JECFA).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.