Pygmy højre hval

klasse: Mammalia
Bestil: Cetacea
underordre: Mysticeti
familie: Balaenidae
Slægt: Caperea
arter: marginata
Pygmy højre hval (Carprerea marginata)

pygmy højre hval, sjældent set til søs, er den mindste og mest mystiske af balehvalerne. Oplysninger om denne hval er i bedste fald skitseret, da kun et par dusin strandede prøver er blevet undersøgt af forskere. Mange rapporterede observationer er sandsynligvis forkert identificeret vågehvaler; den lille størrelse, mørke farve og buede rygfinne gør det næsten umuligt at skelne de to arter fra hinanden, når de ses på vandoverfladen.

fysisk beskrivelse

selvom pygmy højre hval er klassificeret med de andre højre hvaler (nordlige og sydlige højre hvaler og buehvaler), er det eneste træk, som alle disse arter har til fælles, mundens form. Dens overkæbe er buet, mens underkæben er bøjet – en funktion, der ser ud til at blive mere udtalt med alderen. Dens underkæbe strækker sig lidt ud over overkæben. To utydelige riller er placeret i længderetningen i halsområdet, der ligner gråhvalens halsriller. Denne hval har et lille hoved, der kun tager 1/4 sin samlede kropslængde. Slaget er lille og ikke særlig mærkbart. Der er 210-230 baleen plader på hver side af pygmy højre hval overkæbe. Disse plader er gulhvide med et mørkebrunt marginalbånd på kanten. Baleen pladerne er op til 27 inches lange (69 cm) og siges at være mere fleksible og stærkere end nogen anden art af balehval. På siden af kroppen, dyret har to forskellige stribelignende farve “chevrons.”Pygmy højre hvaler har en unik skeletstruktur: der er 17 par brede, flade ribben – mere end nogen anden balehval – der strækker sig 2/3 af kropslængden mod halen. På grund af denne usædvanlige struktur mener nogle forskere, at pygmy højre hval skal klassificeres i en familie alene.

overfladeegenskaber

farve

Pygmy højre hvaler er mørkegrå på den øverste (dorsale) side af kroppen, som kan blive stadig mørkere, når dyret bliver ældre. Den ventrale eller undersiden af kroppen er hvid.

finner og Fluke

en lille falcate (buet) rygfinne er placeret 2/3 af vejen tilbage på kroppen. Dens flippers er betydeligt mørkere end resten af kroppen og er små, smalle og let afrundede ved spidserne. Dens flukes er brede og har et lille hak i midten.

længde og vægt

længden af begge køn er i gennemsnit 20 fod (6,1 m). Den største kendte kvindelige pygmy højre hval blev registreret ved 21 fod (6,4 m). Vægten af denne hval er blevet anslået til omkring 5 tons (4500 kg). Hannerne er lidt mindre end hunnerne.

fodring

Pygmy højre hvaler lever primært af copepods, men nogle strandede dyr er fundet med krill i maven.

ingen oplysninger er tilgængelige om reproduktion af pygmy højre hvaler. Et par gravide kvinder har strandet i lavt vand, hvilket kan indikere, at de flytter til lavvandede kystfarvande for at føde, men der er nogle beviser for, at de bevæger sig på kysten om foråret og sommeren uanset andre overvejelser. Mens de er på kysten, ser de ud til at søge beskyttet, lavvandede bugter.

områdekort

Distribution og Migration

Pygmy højre hvaler findes kun i tempererede farvande på den sydlige halvkugle. Observationer forekommer i Tasmanien året rundt og sæsonmæssigt langs kysterne i Sydaustralien, Sydafrika, Falklandsøerne og nogle områder af Antarktis.

Naturhistorie

da kun få strandede dyr er blevet undersøgt, vides meget lidt om denne arts naturhistorie. Pygmy højre hvaler har tendens til at være ensomme eller rejse parvis, selvom der er registreret små grupper på op til 80 dyr. Så vidt vi ved, udviser pygmy højre hvaler ikke mange af andre hvalers adfærd; de ser ikke ud til at bryde eller spyhop eller vise deres flukes. Undervandsobservation af en pygmy højre hval afslørede en helt anden svømningsteknik: dyret bøjede hele kroppen i bevægelsesbølger fra hoved til hale for at bevæge sig gennem vandet i stedet for at bevæge sig bare haleområdet og flukes som andre hvaler gør. De er stærke svømmere, og kan opnå store hastigheder i korte byger.

Population fortid eller nutid er ikke kendt. Om der ikke er så mange af dem, eller om deres vaner gør dem vanskelige at se, er et spørgsmål om spekulation. Disse hvaler er aldrig blevet jaget kommercielt eller af aboriginale jægere.

Bibliografi

  • Jefferson, T. A., M. A. 2015. Havpattedyr i verden: en omfattende Guide til deres identifikation, 2.udgave. Elsevier / AP.
  • Kemper, C. M. (2002). Pygmy Højre Hvaler. I: Encyklopædi af havpattedyr (F. F. Perrin, B. V. sig og J. G. M. Thevissen, Red.). Academic Press, København. Pp. 1010-1012.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.