Psych 256: kognitiv psykologi SU16 – 1

en gang om ugen kører jeg til en naboby for arbejde, og undervejs krydser jeg en bro over en dæmning. Lige før jeg når broen, i et felt til venstre, Fanger jeg billedet af en kalkun ud af hjørnet af mit øje.

jeg bor i et noget landligt område, og kalkuner er ikke ualmindelige. Imidlertid, når jeg kører nærmere, indser jeg, at det, jeg så, faktisk er nogle rørledninger, en lille pumpe og en ventil, der er relateret til dæmningen. Hver uge kører jeg denne rute, og hver uge tror jeg ved første øjekast, at jeg ser en kalkun, og hver uge ved nærmere inspektion indser jeg, at det faktisk ikke er en kalkun overhovedet.

så hvad sker der mellem mine øjne og min hjerne, der fortsætter med at lade mig narre? Læs videre, og vi vil undersøge lidt nærmere, hvordan opfattelsen fungerer, og vi vil se, hvorfor min hjerne så let kan narre.

inden for kognitiv psykologi forekommer visuel opfattelse på to måder. Først er det, der er kendt som ” bottom-up behandling.”Ved bottom-up-behandling når lys, der reflekteres ud af et billede, bagsiden af vores øjne og rammer nethinden. Celler i nethinden konverterer de reflekterede lysstråler til handlingspotentialer (eller elektriske nervesignaler) og overfører dem til hjernens visuelle behandlingsområde. Bottom – up-behandling er i det væsentlige modtagelse af information fra omverdenen af hjernen.

næste er ideen om “top-ned behandling.”Top-ned-behandling er opfattelsen af et objekt eller en begivenhed baseret på en hukommelse, som vi henter fra vores hjerner. Top-ned-behandling er, hvordan vi fortolker, hvad vores øjne ser, eller de oplysninger, vi har modtaget fra bottom-up-behandling. Bottom-up og top-ned-behandling arbejder sammen for at udgøre det hele, der er vores opfattelse af verden.

en top-ned behandlingsteori blev foreslået af Irving Biederman i 1987 og blev kaldt anerkendelse af komponenter teori (RBC). Ifølge RBC opfatter vi objekter ved at opfatte elementære træk. Disse elementære funktioner er kendt som Geoner. Geoner er enkle visuelle byggesten, der kan kombineres for at skabe objekter. (Biederman, 1987).

se det vedhæftede billede for at få en bedre ide om, hvad geoner er.

download

Figur 1. Geons. Genoptrykt fra objektgenkendelse, n. d., hentet Maj, 23rd, 2016, fra http://www.psych.stanford.edu/~lera/psych115s/notes/lecture9/figures1.html

da jeg så “Tyrkiet” på siden af vejen valgte mit sind nogle af de enkle komponenter eller geoner og antog “Tyrkiet.”Mit sind gjorde sandsynligvis denne antagelse, fordi kalkuner, som jeg sagde tidligere, ikke er ualmindelige i mit område. Vores hjerner leder altid efter mønstre, genkender ting, der er almindelige, og antager antagelser om regelmæssigheder i vores miljø. Disse genveje hjælper os med at opfatte og reagere hurtigere, men de er ikke altid korrekte.

i sidste ende var det, jeg så på siden af vejen, ikke en kalkun, og min hjerne kunne til sidst finde ud af det på grund af kombinationen af opfattelse og bevægelse. Ved at bevæge sig mod og omkring et objekt tager vi hele tiden nye vinkler – såvel som nye oplysninger om afstand og størrelse – som objektet kommer tættere på. Ved at få mere information om et objekt ved at bevæge sig rundt om det, kan vi mere korrekt identificere det, som jeg gjorde med pumpen og rørledningen, som jeg oprindeligt troede var en kalkun.

så forbløffende som vores hjerner er ved opfattelse, kan vi se, at der stadig er steder, hvor vi ikke er perfekte, og lejlighedsvis narres vi af det, vi tror, vi ser. Vi lærte lidt om bottom-up-behandling i denne blog såvel som top-ned-behandling, og hvordan de kombineres for at give os mulighed for at opfatte vores verden, især er en visuel måde. Vi lærte også om anerkendelse af Komponentteori, og hvordan vi bruger geoner til at skabe genveje til opfattelse, og hvordan disse genveje undertiden kan svigte os. Endelig lærte vi, hvordan bevægelse og opfattelse fungerer sammen, så vi, selv når vi kan narre, stadig kan samle mere information og nå frem til en mere korrekt opfattelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.