Postpartum psykose: en drøm bliver et mareridt

postpartum psykose jeg er så glad for at byde Krigermor Trisha velkommen i dag og dele sin historie om bedring fra postpartum psykose.

vi havde selvfølgelig en plan i tankerne, når det kom til fødsel, men desværre gik det ikke lige fra starten. 36 timer i arbejde måtte de endelig give mig en nødsituation C-sektion, da vores baby havde ledningen viklet rundt om halsen.

efter en periode på hospitalet fandt vi ud af, at vi var nødt til at gå på hospitalet igen, fordi vores søn havde gulsot og havde brug for UV-behandling. Jeg holdt op med ham hele natten og fodrede ham og skiftede ham, beroligende ham i UV-sengen så godt jeg kunne.

endelig fik vi lov til at gå hjem, og min mand, baby og jeg havde lidt tid sammen. Mine forældre var over en masse samt forsøger at sikre, at vi havde nok hjælp, men jeg følte stor. Jeg havde masser af energi, og jeg fik mere søvn, end jeg nogensinde havde brug for. At være mor var en leg, eller så tænkte jeg.

efter et par nætter ville jeg finde mig vågen efter at have fodret min søn og haft alle disse tanker og epifanier om livet midt om natten. Jeg ville dele mine ideer med min mor og venner ved at sende e-mails med enorme, lange rants og forklaringer på livslektioner. Jeg havde en ven, der havde mistet sin søn på grund af en placentaabruption, og jeg kiggede op på alle slags sorgsteder og hvordan jeg skulle håndtere tab, så jeg bedre kunne forstå hendes situation.

mine forældre og mand begyndte at blive bekymrede over, at jeg ikke sov nok, og at jeg begyndte at handle underligt. Jeg var ikke engang færdig med mine sætninger på dette tidspunkt, fordi jeg havde så mange tanker, der gik gennem mit sind på samme tid.

en morgen ville jeg ikke rigtig komme ud af sengen, og min mand fortalte mig, at vi skulle på hospitalet, men jeg vidste ikke hvorfor. Jeg havde det fint. Til sidst lokkede han mig til at blive brusebad og klædt, og vi tre gik på hospitalet igen.

en gang der blev jeg sat ind i et lille rum uden vinduer og en sikkerhedsvagt foran min dør. Med det samme begyndte mit sind at hvirvle. Hvad havde jeg gjort forkert? Havde jeg såret min søn og ikke vidst det, eller havde jeg gjort noget endnu værre? Pludselig sammensatte mit sind, at jeg må have dræbt min baby ved at ryste ham, og jeg blokerede nu hukommelsen, og den baby, jeg så, var bare en hallucination. Hvorfor skulle jeg ellers være afsondret sådan?

min mor og mand kom endelig ind med ham, og jeg troede, de måtte holde en dukke for at prøve at få mig til at indse, hvad jeg havde gjort og ville se, om jeg hallucinerede min baby i live. Jeg fortalte dem, at jeg vidste, hvordan jeg skulle sørge, og at jeg må have dræbt min baby ved at ryste ham. Min mor kiggede forbløffet på mig og sagde, at han var lige her, og han havde det godt! Jeg ville dog ikke tro på hende, så jeg fortsatte med at sige, at han var en dukke.

jeg blev indlagt på Psykiatrisk Afdeling den dag. Lægen ønskede at bruge elektrochokterapi på mig, fordi de troede, at jeg ikke ville komme ud af postpartumpsykosen alene. Min mand nægtede direkte og sagde, at han ville prøve medicinen. Jeg er glad for, at min mand tog det valg for mig.

jeg var på hospitalet i omkring en måned. De første to uger kan jeg slet ikke huske. Da medicinen begyndte at sparke ind, og min hjerne bremsede længe nok til at begynde at bevare minder igen, begyndte jeg at komme ud af psykosen. Det tog mig lidt tid at indse, at jeg manglede to uger af mit liv, men i det mindste nu vidste jeg, at min søn levede og havde det godt.

jeg så en psykiater i omkring et år og kom endelig ud af antipsykotikken. Vi havde lige vores andet barn, og jeg var på medicin, før han blev født som en forholdsregel. Min familie og jeg var meget nervøse for, at jeg måske havde en episode igen, men denne gang var der ingen problemer, og jeg havde ikke postpartum psykose igen.

folk bliver altid bedt om at kigge efter depression, når det kommer til at have en baby. Jeg var ikke deprimeret i det mindste, hvorfor det var så svært for mine forældre og mand at finde ud af, at der var et problem. Mit bedste råd til enhver kvinde, der kæmper efter at have fået en baby, er at tale om det, Bliv ikke fanget i stigmatiseringen af at blive kaldt skør eller bekymre dig om, at du bliver set på sjov. Det værste du kan gøre for dig selv eller dit barn er at holde stille.

hvis du har symptomer, der kan være forbundet med psykose, er det vigtigt, at du fortæller det til en læge. Jeg var heldig, at min mand slog symptomerne op og fortalte hospitalets læger, hvad jeg havde. De troede ikke engang på ham ved først at sige, at jeg besvarede deres spørgsmål fint, og de vidste ikke, hvorfor jeg var der. Hvis du ikke har lyst til dig selv, skal du få hjælp og sørge for, at du ikke lader dem vende dig væk.

det er mit oprigtige ønske, at ingen kvinde skal lide denne sygdom alene, da det var den mest skræmmende tid i mit liv.

~ Trisha

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.