Eastern Chipmunk

Wiewiórka Wschodnia (Tamias striatus)

Identyfikacja:

Wiewiórka Wschodnia ma podobną sylwetkę do wiewiórki Czerwonej, z wyjątkiem jej ogona, który jest tylko jedną trzecią długości ciała. Ciało jasnobrązowe, paskowane z tyłu pięcioma czarnymi liniami, jest mniej więcej o połowę mniejsze od wiewiórki czerwonej. Ze względu na niewielkie rozmiary i szybkość, wiewiórki mają bardziej agresywny sposób.

siedlisko:

wiewiórki często żyją na obrzeżach lasów, na obszarach wystarczająco suchych, aby kopanie było łatwym zadaniem. Żyją w norach z tunelami wejściowymi o długości do 3 metrów. Z tego powodu czasami nazywane są wiewiórkami naziemnymi, ponieważ nie tylko przechowują żywność pod ziemią, ale także tam mieszkają.

karmienie:

dieta wiewiórki zmienia się przez cały rok. Latem jedzą szeroką gamę owoców, w tym maliny, chochliki i borówki. Zjadają też żaby, owady i sporadycznie ptasie jaja. Jesienią koncentrują się na orzechach i nasionach, zwłaszcza buku, orzechu laskowym i Dębie. Wiewiórki są znane ze swojej zdolności do przenoszenia dużych ilości nasion i orzechów na raz w bardzo wydmuchanych policzkach. Sklepy spożywcze są niezbędne do przetrwania przez zimę i wiosnę, aż nowy sezon żywności staje się dostępna. Wiewiórki są jedynym z naszych wiewiórek, które mają formę hibernacji w miesiącach zimowych, budząc się często żerować na letnich sklepach w komorze snu.

Ochrona:

wiewiórki czerpią pewne korzyści z czyszczenia gruntów, ponieważ żyją na obrzeżach lasów. Z drugiej strony, ponieważ coraz więcej domów buduje się na obszarach wiejskich, stają się one łatwą zdobyczą dla kotów. Mogą być szkodnikami w ogrodach, ale mają dość duży zasięg, więc zwykle nie występują w wystarczająco dużych ilościach, aby spowodować poważne problemy. Sadzenie czerwonego dębu, orzecha laskowego i buka amerykańskiego będzie dobrym źródłem pożywienia dla wiewiórek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.