Polysorbaat 20, 40, 60 en 80

Polysorbaat 20, 40, 60 en 80

polysorbaten zijn afgeleid van geëthoxyleerd sorbitaan (een derivaat van sorbitol) veresterd met vetzuren en bestaan als olieachtige vloeistoffen. Deze polysorbaten behoren tot de klasse van emulgatoren die worden gebruikt in farmaceutische producten en voedselbereidingen (sladressing, ijs, chocolade, gebak en zoetwaren). Ze worden gebruikt in cosmetica om essentiële oliën op te lossen in producten op waterbasis, geneesmiddelen, detergenten, verven en plastic toepassingen. Deze polysorbaten oppervlakteactieve stoffen bestaan voornamelijk uit oleic, stearinezuur of laurinezuur esters met sorbitol afgeleide cyclische ethers (sorbitanen en sorbiden) en verder gepolymeriseerd met ongeveer 20 moleculen oxiraan per molecule polysorbaten.

  • Polysorbaat 20 (polyoxyethyleen (20) – sorbitaan-monolauraat)
  • Polysorbate 40 (polyoxyethyleen (20) – sorbitaan-monopalmitate)
  • Polysorbaat 60 (polyoxyethyleen (20) – sorbitaan-monostearate)
  • Polysorbaat 80 (polyoxyethyleen (20) – sorbitaan-monooleate)

Het getal volgend op de ‘polysorbates’ is deels een gevolg van het type vetzuur verbonden met de polyoxyethyleen-sorbitaan-deel van het molecuul. Monolauraat wordt aangegeven door 20, monopalmitaat wordt aangegeven door 40, monostearaat door 60, en mono-oleaat door 80. Het getal 20 Dat volgt op het gedeelte ‘polyoxyethyleen’ verwijst naar het totale aantal oxyethyleen -(CH2CH2O)- groepen dat in het molecuul wordt aangetroffen.

Polysorbaat 20 (commercieel Tween 20 genoemd) wordt verkregen uit sorbitol, een natuurlijke suikeralcohol en vormt een polysorbaat-type niet-ionische oppervlakteactieve stof door ethoxylatie van sorbitan (afgeleid van dehydratie van sorbitol) voordat laurinezuur wordt toegevoegd. Polysorbaat 20 is relatief niet-toxisch en stabiel daarom kan worden gebruikt als emulgator en detergent in een aantal huishoudelijke, wetenschappelijke en farmacologische toepassingen. Tween 20 functioneert als een goed bevochtigingsmiddel met voedseltoepassing in gearomatiseerde monddruppels, en geeft een spreidend gevoel aan andere toegevoegde smaakingrediënten. In biochemische toepassingen, vindt polysorbaat 20 gebruik als wasmiddel in immunoassays, oplosbaar makend agent voor membraanproteã NEN, EN lysis-oplossingen voor zoogdiercellen. Terwijl in de farmaceutische sector, functioneert het als een hulpstof die emulsies en suspensies helpt stabiliseren. Het expertpanel Cosmetics Ingredient Review (Cir) evalueerde de wetenschappelijke gegevens en concludeerde dat polysorbaat 20 veilig is voor gebruik in cosmetische formuleringen.Tween 80 (polysorbaat 80) is een amberkleurige, in water oplosbare viskeuze vloeistof. Het wordt vervaardigd uit polyethoxyleerde sorbitan (afgeleid van dehydratie van sorbitol, een suikeralcohol) en oliezuur, een vetzuur dat voorkomt in dierlijke en plantaardige vetten. Door deze structuur vormt polysorbaat 80 een hydrofiele-lipofiele balans van ongeveer 15. De eindproducten zijn vrij van genetisch gemodificeerde organismen en van plantaardige oorsprong. Polysorbaat 80 (of E433) is een niet-ionische oppervlakteactieve stof en emulgator die wordt gebruikt in voedingsmiddelen als emulgator voor saladedressings en chocolade, in cosmetica Voor het bereiden van huid, gezichtsreinigers en haarverzorgingsproducten, en om actieve ingrediënten te verspreiden in geneesmiddelen die de farmacologische industrie ten goede komen.Door de oplosbaarheid van polysorbaat 80 kan polysorbaat 80 helpen bij het oplossen van bestanddelen die onder normale omstandigheden vast zouden blijven. In voedingsmiddelen zoals ijs, polysorbaat 80 wordt toegevoegd tot 0.5% (v/v) concentratie om het ijs gladder en gemakkelijker te hanteren, evenals het verhogen van de weerstand tegen smelten. Vitamines,tabletten en supplementen bevatten ook polysorbaat 80 vanwege het conserveermiddel. Polysorbaat 80 is een niet-ionische oppervlakteactieve stof en wordt gebruikt in zeep en cosmetica (inclusief oogdruppels) of als oplossingsmiddel in mondwater.

om dezelfde prachtige kleuren te krijgen die u gebruikt in uw andere bad-en lichaamsproducten, voeg polysorbaat 80 toe met ongeveer 2 % (van uw totale batch) in het vloeibare Stadium. Dit moet elimineren elke ring rond het bad of drijvende mica die kan optreden als je het niet gebruikt. de volledige naam polyoxyethyleen (20) sorbitan monostearaat of polysorbaat 60 of Tween 60, is een synthetisch Ingrediënt gemaakt van reactie van sorbitol, stearinezuur (C18) en ethyleenoxide. Door deze structuur vormt polysorbaat 60 een hydrofiele-lipofiele balans van ongeveer 14,9. Het primaire gebruik van Tween 60 als emulgator in levensmiddelen (nummer E435) en als oplosmiddel & oppervlakteactieve stof in cosmetica is algemeen bekend.Polysorbaat 60 is een synthetisch multi-ingrediënt dat kan worden gebruikt als oppervlakteactieve stof, emulgator, oplosbaarder en stabilisator in levensmiddelen, cosmetica en producten voor persoonlijke verzorging. Polysorbaat 60 helpt ingrediënten op waterbasis en op oliebasis gemakkelijk te mengen en te voorkomen dat ze in voedsel worden gescheiden. Polysorbaat 60 en 80 worden meestal gebruikt in levensmiddelen in de categorie polysorbaten, maar deze laatste worden meer gebruikt dan polysorbaat 60 in levensmiddelen.Polysorbaat 60 en 80 worden het vaakst gebruikt bij de productie van bakkerijproducten. Ze helpen de houdbaarheid te verlengen, de sterkte te verbeteren en het volume van gebakken producten en bevroren desserts te verhogen.

als hoge HLB-emulgator kan de food grade worden gemengd met een lage HLB-emulgator (bv. sorbitanstearaat, mono-en diglyceriden) om een geschikte HLB-waarde te verkrijgen voor de verschillende toepassingen in levensmiddelen, hetzij olie in water, hetzij water in olie-emulsie.

het algemene doel in cosmetica is het mengen van water en olie. Polysorbaat 60 werkt als oppervlakteactieve stof, emulgator, oplosbaarder en dispergeermiddel. Enkele van zijn toepassingen als volgt: Help lichaamsvuil weg te wassen door de oppervlaktespanning op de huid te verlagen bij gebruik in shampoos en body washes. Het heps verdeelt etherische oliën, geuren en kleurstoffen gelijkmatig in water voor Lotions, crèmes, haarproducten, huidverzorgingsproducten en make-up producten.Polysorbaat 60 is veilig om te consumeren en is goedgekeurd als veilig ingrediënt door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) en het Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.