Piikkihai

haiden tietokanta | koira – ja Enkelihai-Squaliformes | Piikkihai

Piikkihai

Piikkihai on Dalatiidae-heimoon kuuluva koirahain laji, jota tavataan laajalti kaikilla valtamerillä.

Biologia ja kuvaus:

yksi maailman pienimmistä haista, suurin mitattu koko tällä lajilla on uroksilla 22 cm pitkä ja naarailla 28 cm pitkä. Lajilla on pitkänomainen, piikkimäinen ruumis, jossa on pitkä, sipulimainen ja suippo kuono. Silmät ovat suuret ja radan yläreuna lähes suora. Kummassakin sieraimessa on lyhyt iholäppä. Suussa on yläleuassa 22-31 hammasta ja alaleuassa 16-21 hammasriviä. Kuten S. Aliae, piikikäs Kääpiöhai on selkäranka on ensimmäinen selkäevä,mutta ei toisessa. Selkäranka on seksuaalisesti dimorfinen, se on tyypillisesti alttiina vain miehillä ja peittää ihon naisilla. Rintaevät ovat lyhyet ja kolmiomaiset, takimmainen reunus hieman kaareva. Lantion evät ovat pitkät ja matalat, eikä peräevää ole. Häntäevä on leveä ja melamainen, ylä-ja alarinteet ovat kooltaan ja muodoltaan samanlaiset. Väritys on tummanruskeasta mustaan, ja siinä on vaaleat eväreunat. Sen alapuoli on tiheästi valoa lähettävien fotoforien peittämä. Lajin ravinto koostuu pääasiassa Luisista kaloista ja kalmareista. Tämä hai seuraa saalistaan niiden diel vertikaalisella vaelluksella, ja fotoforit toimivat vastavalaistuksena suojautuakseen saalistajilta.

piikikäs Kääpiöhai on aplacental viviparous, jonka kehittyviä alkioita keltuaiset ylläpitävät. Naarailla on jopa 12 kypsää munaa, mutta varsinainen poikuekoko on paljon pienempi. Poikaset syntyvät 9-10 cm pitkinä. Urokset saavuttavat sukukypsyyden 15 cm TL ja naaraat 17-20 cm TL.

elinympäristö:

Piikkihai on oseanialainen, laajalla alueella elävä trooppinen pelaginen laji, joka esiintyy Manner-ja saarialueiden maamassoissa, joskus hyllyillä, mutta yleensä rinteillä. Lajia tavataan 200-500 metrin syvyydestä. Sen levinneisyysalue ulottuu Länsi-Atlantista (Bermudan edustalla, Etelä-Brasiliassa ja Pohjois-Argentiinassa), Itä-Atlantista (Ranskan ja Madeiran edustalla), läntisestä Intian valtamerestä (Somalian edustalla) ja läntisestä Tyynestämerestä (Japanissa, Taiwanissa ja Filippiineillä) sekä Australiasta.

suojelu:

laji on suhteellisen liian pieni pyydystettäväksi kalastukseen, eikä siihen liity tunnistettavia uhkia. Tällä hetkellä lajin osalta ei ole voimassa suojelutoimenpiteitä.

onko sinulla kuvia tai videoita Piikkihaista?
lähetä ne [email protected]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.