Quetzal

zářivý Quetzal je pták pojmenovaný příhodně (pochází z Nahua quetzalli: krásné peří) a že mnozí považují za jeden z nejkrásnějších na světě.

profil quetzalu
Pharomachrus mocinno zářivý quetzal je pták pojmenovaný příhodně (pochází z nahuatl quetzalli: krásné peří) a že mnozí považují za jeden z nejkrásnějších na světě. Tato pestrobarevná zvířata žijí v tropických a horských deštných pralesech Střední Ameriky, kde se živí ovocem, hmyzem, ještěrkami a dalšími malými tvory.

během páření samci quetzals pěstují dvouocasé peří až do délky jednoho metru. Ženy nemají dlouhé ocasy, ale sdílejí jasně modré, zelené a červené barvy svých společníků.

mužské barvy bývají intenzivnější. Quetzalské páry používají své silné zobáky k vybudování hnízd v hnijících stromových jámách nebo pařezech. Uvnitř se střídáte s inkubací dvou nebo tří vajec ?ačkoli muži mají ocasy tak dlouhé, že někdy vycházejí z hnízda.

mladí Quetzalové mohou létat až tři týdny po narození, ale muži nerostou dlouhé ocasní peří, dokud nejsou tři roky staré. Oslňující quetzals jsou také známé jako Guatemalské quetzals, a jsou symbolem národa.

měna Guatemaly je také pojmenována po ptákovi. Bohužel jsou tito působiví ptáci ohroženi jak v Guatemale, tak v dalších oblastech, kde žijí. Někdy jsou zajati do zajetí nebo zabiti, ale jejich hlavním nebezpečím je zmizení jejich domovů v deštném pralese.

v některých oblastech, zejména v oblačných lesích Kostariky, chráněné země zachovávají stanoviště pro ptáky a nabízejí několik příležitostí ekologickým turistům a nadšeným pozorovatelům ptáků z celého světa. Tito obdivovatelé pokračují v dlouhé tradici uctívání quetzalu.

pták byl posvátný starověkým Mayům a aztéckým lidem a královské hodnosti a kněží nosili peří během obřadů.
Typ: Pták
strava: všežravý
Velikost: tělo, 38 až 40,5 cm.; Ocas, 61 cm.
hmotnost: 200 až 225 gramů
stav ochrany: ohrožený

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.