Blue Tongue Mystery

for et par uger siden skrev jeg om April giraffen, og en af fakta om giraffer var deres blå tunge. Min ven Janice citerede en hjemmeside, der foreslog, at giraffer havde blå tunger for at beskytte mod solskoldning.

det virkede ikke logisk for mig, så jeg besluttede at undersøge, hvad andre dyr havde blå tunger, og hvorfor. Den første ting, jeg opdagede, var bluetongue sygdom, “en ikke-smitsom, insektbåret, virussygdom hos drøvtyggere, hovedsageligt får og mindre hyppigt kvæg, geder, bøffel, hjorte, dromedarer og antilope,” sagde han. Interessant, men ikke hvad jeg var efter.

som hundeperson var den første tanke, jeg havde, hunderacerne, maden og den kinesiske Shar-peis. Begge disse racer har blå tunger. Ifølge hjemmesiden, hjemadbound2u. rescuegroups.org, over 35 hunderacer har, eller kan have, plettede Tunger, men der var ingen grund Citeret, og jeg kunne ikke finde nogen grund til, at Chauge og Shar-peis havde solide blå tunger.

artiklen nævnte også, at flere racer af kvæg havde blå tunger, så jeg googlede “kvægracer med blå tunger”, men fandt intet. Jeg prøvede at omformulere det, og fandt answers.com. dette sted sagde: “de fleste køer har en tunge, der er næsten sort i farve. Dette skyldes de mørke pigmenter, der udgør tungen.”Det var ikke helt, jeg ledte efter. UK.svar.yahoo. com tilbød et svar fra en uidentificeret læser, ” … ikke alle af dem bare nogle sorte angus meget tid vil have en sort tunge. Trøjer kan have en sort tunge. Det varierer bare i køerne.”Stadig intet svar på, hvorfor en ko eller et dyr kan have en blå tunge. (og alle de køer, jeg nogensinde har set, har haft en pinky-hvid tunge).

jeg opgav min kvægsøgning og udvidede søgningen til at omfatte alle dyr. Quora.com siger fladt ud, ” for beskyttelse. I dyreriget bruger dyr lyse farver til at indikere gift.”Dette synes rimeligt for firben som den blå tunge skink, som har en lyseblå tunge, men forklarer bestemt ikke dyrene med den lilla-blå farve tunge. Mnn.com udvider informationen om firben med henvisning til den blå tunge skink samt den østlige blå tunge firben, den pygmy blå tunge firben og den bob-tailed blå tunge firben. Forfatteren gik derefter videre til emnet giraffer.

“nogle siger, at det giver solbeskyttelse for deres Tunger, da de ikke får meget skygge deroppe over træerne — et godt svar på, hvorfor giraffer har blå tunger, men igen ikke en tilstrækkelig forklaring på, hvorfor okapi (giraffens fætter med kortere hals) også har blå tunger. Nogle mener, at giraffer også har blå tunger til at skræmme rovdyr væk, men det Svar giver mig ikke meget mening.”

det giver heller ikke mening for mig. Beskyttelse mod hvad? Jeg kan ikke se et rovdyr bekymre sig meget om farven på en girafs tunge, og jeg kan heller ikke se en giraf pause i flugt for at stikke tungen ud på en løve.

et par hjemmesider sagde, at sorte bjørne havde blå tunger, men alle de billeder, jeg kunne finde af sorte bjørne viste dem med lyserøde tunger.

jeg opdagede, at isbjørne havde mørke tunger, der spænder i farve fra blå til lilla til sort. Frontiersnorth.com har en artikel, der siger isbjørne har sort hud, ” som hjælper med at holde bjørnen varm ved at absorbere varme fra solens stråler. Arbejder derfra og minder om, at giraffer har blå tunger for angiveligt at forhindre solskoldning, har isbjørnen en mørk tunge, der hjælper med at holde varmen? Jeg er ikke tilbøjelig til at tro på nogen af disse udsagn.

ingen af de steder, jeg gennemsøgte, havde en endelig grund til, at nogle dyr havde en farvetunge og nogle en anden. Det mindede mig om en teori, jeg ofte hørte vokse op. Almindelig visdom havde det, at hvis taget af en hunds mund var sort, var hunden en renraset. Efter at have set indersiden af mange hundes mund gennem årene, kan jeg sige, at det ikke er sandt, men igen, hvorfor har nogle hunde et mørkt mundtag og nogle har pink?

det hele fik mig til at tænke på dette citat fra Dylan Thomas’ “et barns jul”, ” … og bøger, der fortalte mig alt om hvepsen, undtagen hvorfor.”

så flere hjemmesider med forskellige teorier, men intet definitivt om, hvorfor nogle dyr har blå tunger, mens andre ikke gør det. Den blå tunge hos visse dyr er et naturbillede, en interessant kendsgerning, der er sjovt at dele, så længe ingen spørger hvorfor.

Dagens Nyheder og mere i din indbakke

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.